piatok 5. júna 2015

Využitie určenia splatnosti zmenky na videnie

zdroj: Pixabay.com
Jedným zo spôsobov určenia splatnosti zmenky je splatnosť na videnie. Zmenka splatná na videnie je splatná pri jej predložení zmenkovému dlžníkovi. 

Z dôvodu neurčenia konkrétneho dňa splatnosti zmenky, musí byť zmenkový dlžník kedykoľvek pripravený zmenku zaplatiť a byť prítomný v platobnom mieste určenom na predloženie zmenky.

Ak zmenkový dlžník má k dispozícii finančnú sumu na zaplatenie zmenkovej sumy predtým ako mu bola zmenka fyzicky predložená, je bez významu. Majiteľ zmenky, v zmysle ZZŠ, nie je povinný prijať plnenie zmenkového dlžníka pred splatnosťou zmenky.

O úmysle majiteľa zmenky predložiť ju na platenie zmenkovému dlžníkovi nie je povinný majiteľ zmenky oznamovať dlžníkovi ani termín, kedy majiteľ príde zmenkovému dlžníkovi zmenku predložiť.. Majiteľ zmenky je oprávnený kedykoľvek počas lehoty určenej na predloženie zmenky túto predložiť na platenie.

Napriek tomu, že splatnosť zmenky je zákonným termínom označená ako ,,na videnie“, neznamená to, že zmenkový dlžník musí platiť až vtedy, ak zmenku skutočne uvidí. Dlžník sa povinnosti uhradiť zmenkovú sumu tým, že nebude prítomný v mieste platenia zmenky pri predložení zmenky, nezbaví. Majiteľ zmenky sa v takomto prípade môže domáhať súdnou cestou zaplatenia zmenky.

V prípade, ak sa nachádza platobné miesto ďaleko od miesta, kde sa nachádza majiteľ zmenky, povinnosť osobne predložiť dlžníkovi zmenku nemusí plniť. Rozhodovacou praxou súdov bolo ustálené, že za predloženie zmenky na platenie sa považuje aj doručenie zmenkového platobného rozkazu dlžníkovi. V určitých prípadoch sa môže podanie žaloby s návrhom na vydanie zmenkového platobného rozkazu, bez predchádzajúceho predloženia zmenky, javiť ako akási úspora času s predchádzajúcou cestou do platobného miesta a predloženia zmenky na platenie.

Obsahom námietok proti zmenkovému platobnému rozkazu je často argument zmenkového dlžníka o tom, že mu zmenka nebola predložená na platenie. Dôkazné bremeno o tom, že zmenka predložená nebola je však na zmenkovom dlžníkovi. Táto súdnou praxou ustálená prezumpcia sa však nezhoduje s teóriou negatívnej dôkaznej povinnosti, podľa ktorej strana v súdnom konaní nemá povinnosť dokazovať neexistenciu určitej skutočnosti (napr. zamestnanec nemá povinnosť dokazovať nedoručenie výpovede od zamestnávateľa). Napriek tejto, možno rozporuplnej preukaznej povinnosti na strane zmenkového dlžníka, sa môže určiť splatnosť zmenky po doručení zmenkového platobného rozkazu.

Avšak pri vzniku splatnosti zmenky doručení zmenkového platobného rozkazu sa de facto majiteľ zmenky vzdáva v žalobe práva požadovať úroky z omeškania (6 percentný úrok z omeškania od splatnosti zmenkovej sumy  - § 48 odsek 1 ZZŠ), nakoľko nie je možné v žalobe určiť dátum splatnosti zmenky, t. j. počiatok omeškania dlžníka.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára