nedeľa 31. mája 2015

Forma indosamentu - na zmenke alebo prívesku a formálne chyby pri indosamente


Zdroj: Pixabay.com
Každú zmenku je možné previesť indosamentom na tretiu osobu. Indosament sa musí napísať na zmenku alebo na list s ňou spojený (prívesok) (Čl. I § 13 zákona č. 191/1950 Zb. zmenkového a šekového).  
V prípade, ak sa píše indosament na zmenku, v praxi s týmto problémy nenastávajú.  Zákon nelimituje miesto, kde sa má indosament na zmenku napísať, možno ho preto napísať kdekoľvek na zmenku. Štandardne sa však indosament píše na opačnú stranu zmenky (rub), a to vlastnou rukou, pečiatkou alebo priamo vytlačením s následnými vlastnoručnými podpismi.
Iná vec je prípad uvedenia indosamentu na prívesku.

Prívesok musí byť , v súlade s Čl. I § 13 ZZŠ, list spojený so zmenkou. Prívesok je teda pôvodne samostatná listina, ktorá sa dodatočne pripája ku zmenke. A contrario, pokiaľ list so zmenkou nie je spojený, nejde o platný indosament. V praxi sa pri tomto spôsobe napísania indosamentu vyskytujú rôzne podoby tohto prívesku.
Bežným a nesprávnym postupom pri písania indosamentu na príspevok je situácia, pokiaľ je tento spojený so zmenou kancelárskou spinkou. V takomto prípade totiž nejde o spojenie so zmenkou, keďže spinku možno kedykoľvek vybrať. Ako správnym sa javí silné spojenie prívesku so zmenkou napríklad spojením prívesku a zmenky páskou alebo lepidlom. Podobnú situáciu riešil NS SR, kde svoj právny záver konštatoval v Uznesení NS SR z 21. augusta 2008, sp. zn. 2 Obo 73/2008: ,,Z citovaného vyplýva, že prívesok musí byť spojený so zmenkou, čo opäť značí , že musí ísť o relatívne trvalé spojenie, nestačí založenie do spisu alebo pripojenie pomerne ľahko odstrániteľným prostriedkom, ako je napríklad kancelárska svorka; zvyčajné je prilepenie tak, aby bol prívesok pokračovaním zmenky".

Tieto formálne chyby v indosácii zmenky môžu viesť (a spravidla vedú) k nemožnosti domáhať sa zaplatenia zmenky. Zmenkový dlžník má pri zistení formálnej chyby pri indosácii silný procesný nástroj, ako sa proti zmenkovému platobnému rozkazu brániť.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára